Stress

Minder stress door coaching

Met behulp van leiderschapscoaching ontdek je wat bij jou stress veroorzaakt. Dat is belangrijk, want als je weet in welke situaties jij meer druk voelt dan goed voor je is, ben je er beter op voorbereid en kun je het ook veranderen.

Leiderschapscoaching leidt tot meer zelfinzicht en daardoor kun jij beter kiezen voor wat voor jou in een situatie het beste is. Doordat je inzicht hebt in de vaste patronen die je in de weg zitten, krijg je meer controle over jezelf en voorkom je dat je in oude valkuilen stapt.

Je krijgt meer grip op je leiderschap doordat je jouw uitdagingen bekijkt vanuit verschillende invalshoeken en je bewust gebruik maakt van je sterke eigenschappen. Je accepteert wat je niet kunt veranderen en ervaart zo minder stress.

Resultaat leiderschapscoaching

  • meer energie door bewuste keuzes
  • lager stressniveau door minder energielekken
  • slimme tijdsbesteding door keuze voor sterke kanten
  • meer grip op werk en leven
  • meer rust en ruimte om datgene te doen wat je werkelijk wilt
  • meer impact met minder moeite
  • meer werkplezier

Leiders en stress

Stress klinkt negatief, maar je hebt het soms ook gewoon nodig om in je veeleisende functie als leider tot prestaties te komen. Pas wanneer gezonde werkdruk omslaat naar ongezonde werkstress wordt het een probleem. Als dat bij jou lijkt te gebeuren, herken je jezelf misschien in onderstaande situaties:

  • Je bent tijdens je werk vaak gespannen en voelt je regelmatig gestrest
  • Je bent ambitieus en leergierig, maar loopt soms vast in je perfectionisme
  • Je vindt delegeren lastig, waardoor je ’s avonds of in het weekend overwerkt
  • Je hebt moeite met het politieke spel en tegengestelde belangen in de organisatie
  • Je piekert of je baan wel bij je past en soms slaap je er slecht van
  • Je wilt een betere werk-privébalans, want het leven draait niet alleen om werken

Wat is stress?

Wanneer we ons gestrest voelen maakt het lichaam zich klaar voor een ‘fight or flight’ reactie. Het hart gaat sneller pompen waardoor er meer zuurstof door het bloed stroomt en naar de spieren wordt gestuurd. De ademhaling versnelt en het zweet breekt uit. Ook worden de zintuigen sterker en maakt het lichaam een grote hoeveelheid stresshormonen aan. Een voorbeeld daarvan is adrenaline.

Vechten of vluchten

De ‘fight or flight’ reactie is niet per se negatief, daardoor zijn we op onze hoede. Het kan goed van pas komen in een situatie waarin je daadwerkelijk moet vechten of vluchten. Maar we zitten nu meestal achter een computer of in een gesprek waarin je fysiek niet veel hoeft te doen. Wanneer je bijvoorbeeld over een langere periode geldzorgen hebt en je krijgt een ‘fight or flight’ reactie, dan kan je daar niks mee. Want wanneer je klaar bent om te vluchten voor je financiële zorgen loop je vast. Je kan hier namelijk niet letterlijk voor wegrennen. De lichamelijke reactie van de ‘fight or flight’ wordt dan niet meer hersteld, waardoor je non-stop actief bent en altijd ‘aan’ staat. Het zorgt er voor dat je geen rust meer hebt en dat je continu in een situatie blijft waarin je hormoonspiegel te hoog is en dat kan ons lichaam niet aan.

Hoe herken je stress?

Implosie

Heel vaak is het zo dat wanneer we druk ervaren, dat je een uitvergrote versie van jezelf wordt. Mensen die heel outgoing zijn, zijn dan vaak nog nadrukkelijker aanwezig. Ze gaan meer praten, worden expressiever en misschien wel boos. Wanneer het te ver gaat en ze helemaal in de greep zijn van die druk en emotie, dan volgt vaak een implosie. Ze keren in zichzelf, zijn niet meer bereikbaar voor anderen en sluiten zich af.

Explosie

Personen die van nature introverter en meer op hun binnenwereld gericht zijn, trekken zich vaak terug onder grote druk. Ze keren verder in zichzelf en nemen nog meer afstand. Wanneer zij in de greep raken van die enorme stress, volgt er vaak juist een explosie. Huilen, boosheid en schreeuwen, iets wat anderen niet van hen kennen.

Het is niet gek dat je omgeving je dan ‘niet meer herkent’. Het gedrag wat je vertoont is ook niet het volwassen gedrag wat je normaal laat zien. Je sluit je af op een kinderlijke manier of je wordt boos en gaat huilen als een kind. Sommige mensen blijven onder druk in dit gedrag hangen. Daar kan je niet zo veel aan doen, omdat het met je persoonlijkheid te maken heeft. En hoe je met situaties omgaat.

Het is goed om te beseffen dat de kinderlijke versie van je gedrag, het tegenovergestelde van je persoonlijkheid laat zien. Het is belangrijk om erachter te komen wat voor jou nodig is om van die kinderlijke versie, van de implosie of explosie, weer terug te komen naar het gedrag wat jouw persoonlijke voorkeur heeft. Wat uiteindelijk helpt is voor iedereen anders.

Stress in je lijf

Een beetje stress is prima, het stimuleert en laat je presteren. Maar wanneer je te veel en te lang stress hebt, zorgt dat voor problemen. Het lichaam maakt het stresshormoon cortisol aan. Bij chronische stress krijg je te veel cortisol in je bloed, waardoor bepaalde delen in je hersenen beschadigd raken en krimpen. Hierdoor verslechtert je kortetermijngeheugen en concentratievermogen. Ook kan een te veel aan cortisol zorgen voor depressies, paniek en angststoornissen. En dat leidt weer tot stress. Zo is er een vicieuze cirkel ontstaan.

Stress en burn-out

Een burn-out is onlosmakelijk verbonden met stress. Als je systeem voor een langere tijd belast raakt doordat je te veel stress hebt, dan kun je in een burn-out raken. Bij een burn-out gaat iemand, vaak jarenlang, over zijn of haar grenzen. Hoe langer iemand doorloopt met burn-outklachten, hoe erger de burn-out wordt en des te langer de herstelperiode is. Wanneer je een aantal maanden kampt met burn-out klachten is jouw herstel een stuk minder lang, dan wanneer je al jaren continu over je grenzen heengaat. Om een burn-out te voorkomen, is het belangrijk om erachter te komen wat bij jou stress veroorzaakt. 

Stressoren

Stressoren zijn de dingen die stress opleveren. Iedereen heeft andere oorzaken van stress en die zijn afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. Houd je van details of van grote lijnen? Hoe neem je beslissingen? Doe je dat op basis van ratio of gevoel? En hoe ga jij om met de wereld om je heen? Ben jij iemand die van spontaniteit of een strakke planning houdt? Je persoonlijke voorkeuren kunnen natuurlijk ook wisselend zijn en dat maakt dat voor iedereen andere dingen stressvol zijn.

Gebrek aan controle

Een veel voorkomende stressor is het gevoel van, of het gebrek aan, controle. Als je het gevoel hebt dat je controle hebt over alle drie de componenten: werk(-druk), sociale(-druk) en gezins(-druk), dan gaat het goed met je. Op het moment dat je op één van deze drie minder gevoel van controle hebt, kun je het over het algemeen nog steeds aan. Als je op twee of drie vlakken geen controle meer hebt dan wordt de druk te hoog.

Multitasken

We denken vaak wel dat we kunnen multitasken, maar we kunnen dat helemaal niet. Ons brein kan misschien wel snel wisselen tussen taken, maar we kunnen ons maar op één ding tegelijk focussen. Dus op het moment dat je met je telefoon bezig bent, kun je niet ook nog met volle concentratie iets anders doen.

De mobiele telefoon is dus echt een stressor van onze tijd. Door deze levenswijze raakt onze prefrontale cortex overbelast. Gebruikmaken van je telefoon is niet hetzelfde als ‘niets doen’. Je krijgt continu visuele prikkels en je denkt erover na. Dat is echt iets anders dan een boek lezen. Je hoofd moet ook steeds energie leveren om je telefoon te kunnen bedienen. Dat neemt veel ruimte van je brein in beslag.

Verminder werkstress en doorbreek patronen

Verminderen van werkstress vraagt meestal om het doorbreken van vaak hardnekkige patronen en overtuigingen. Patronen doorbreken vraagt om bewustzijn, het verbinden aan een lonkend perspectief en moed om in beweging te komen, los te laten en opnieuw te creëren. Het gaat daarbij om de patronen van de mensen met werkstress zelf, maar ook van alle direct betrokkenen in hun werk- en sociale omgeving die van invloed zijn op de werkstress.

Tips bij stress

  • Erken stress: geef het aandacht en maak het bespreekbaar.
  • Bewustwording van patronen: maak voor jezelf zichtbaar welke patronen de stress in stand houden (individuele patronen maar ook patronen van het systeem waarin je werkzaam bent) en maak bewust wat levert het patroon op en wat kost het?
  • Verbind met lonkend perspectief: sta stil bij de kansen die ontstaan wanneer je het patroon  zou doorbreken (hoe mooi zou het zijn als…) want zonder urgentie of verlangen is het moeilijk uit de ‘comfort zone’ te stappen.
  • Neem een besluit: maak een keuze en beslis wat nodig is om uit het patroon te stappen en geef die kans de ruimte in je hoofd (wat is er los te laten en te leren?).
  • Begin bij het begin: knip acties op in behapbare brokken, stap voor stap zodat er beweging komt en geen (mentale) barrières ontstaan. 
  • Zet hulpbronnen in: bronnen die jou kunnen helpen in dit verre van eenvoudige proces en denk daarbij ook aan een coach.
  • Start met experimenteren: ervaar, leer en geniet van de succesmomenten.

Doorzettingsvermogen

Veranderen gaat om bewustzijn én beweging. Stapje voor stapje. Zodat de drempel voor de volgende stap niet te hoog is. Het vraagt van jou moed om dat los te laten wat verandering in de weg staat. En doorzettingsvermogen om het gekozen pad te vervolgen. Hoe moeilijk het soms ook is om het vol te houden. Gesprekken met een leiderschapscoach kunnen je daarbij helpen.

Maak kennis met een ervaren leiderschapscoach

In een vrijblijvend kennismakingsgesprek kom je er achter waarom coaching in jouw specifieke situatie de goede oplossing is om je stress te verminderen. We bespreken dan welke aanpak het best aansluit bij jou. Maak een afspraak met één van onze leiderschapscoaches en ontdek op welke manier jij als leider minder druk en stress gaat ervaren en met meer ontspanning kunt presteren.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in…