Teamontwikkeling – model tuckman
De dynamiek binnen een team kan doorslaggevend zijn voor het succes. Het Tuckman-model biedt een krachtig raamwerk om inzicht te krijgen in de verschillende fases die teams doorlopen: Forming (oriëntatiefase), Storming (machtsfase), Norming (normeringsfase), Performing (prestatiefase) en Adjourning (afsluitfase). Door te begrijpen in welke fase jouw team zich bevindt, kun je de juiste ondersteuning bieden om obstakels te overwinnen en de samenwerking te optimaliseren.
Herken jij jouw team in een van de fases van Tuckman?
Teams kunnen zich in verschillende fases van ontwikkeling bevinden, en soms zelfs vastlopen tussen twee fases. Het model van Tuckman helpt je om beter te begrijpen wat er op dit moment binnen je team speelt. Of je nu te maken hebt met conflicten of juist op zoek bent naar manieren om een goed presterend team te behouden, het inzicht in de teamfases volgens Tuckman stelt je in staat om gerichte acties te ondernemen.
Hieronder lees je meer over de vijf fases van teamontwikkeling volgens het model van Tuckman en hoe je jouw team door elke fase heen kunt begeleiden.
5 fases: Forming – Storming – Norming – Performing – Adjouring
Fase 1: Forming
In de Forming-fase staat het team nog in de kinderschoenen. De teamleden zijn zich aan het oriënteren en leren elkaar kennen. Rollen en verantwoordelijkheden zijn nog niet volledig duidelijk, en er is vaak enige onzekerheid over wat er verwacht wordt.
Als je team zich in deze fase bevindt, is gerichte coaching van belang om snel duidelijkheid te scheppen en een stevige basis voor samenwerking te leggen.
Fase 2: Storming
In de tweede fase komt er macht in het spel, we noemen deze fase ‘storming’. Er worden kleine groepjes gevormd binnen het team waardoor er discussie ontstaat over wie bepaalt. Wat gaat er gebeuren? Wie bepaalt de normen binnen het team? Wie bepaalt wat de regels zijn? Hoe wordt er gecommuniceerd? Er is in deze fase vaak een onrustige groepsdynamiek en veel stress in het team.
In deze fase wil een team vaak weten waar zij aan toe zijn en wie de besluiten neemt. Er wordt gevraagd om een leider die zorgt voor duidelijkheid, maar zodra er een (informele) leider opstaat, zie je dat het team zich juist verzet tegen de leider. Zo blijft het machtsspel in stand en zal in deze fase constant gezocht worden naar wie de macht heeft, wie de macht wordt gegeven en hoe er macht wordt verkregen.
Als leidinggevende is dit een lastige fase, want jouw positie wordt continue ter discussie gesteld. Daarom is het belangrijk dat je met het team in gesprek gaat over wat er speelt.
Als leidinggevende is dit een cruciaal moment om het team te ondersteunen. Samen ontdekken we hoe je kunt interveniëren en duidelijkheid kunt bieden.
Ontdek hoe leiderschapscoaching jou kan helpen
Fase 3: Norming
De derde fase van teamontwikkeling wordt in het model van Tuckman ‘norming’ genoemd. Het machtsspel is gespeeld en er is een leider of een gedeeld leiderschap uitgekomen. In deze fase ontstaat er affectie en collegialiteit tussen de teamleden. Het team wordt steeds hechter en sluit zich daarmee steeds meer af van invloeden van buitenaf.
Het team verzet zich niet langer intern tegen elkaar, maar gaat zich nu verzetten tegen andere teams. Denk bijvoorbeeld aan de support afdeling binnen een bedrijf die zich als team verzet tegen de sales afdeling van hetzelfde bedrijf. Dit is iets wat vaak voorkomt in de derde fase van teamontwikkeling.
De valkuil van deze fase is dat het team te veel intern gericht is. Het is dus belangrijk dat je jouw team helpt met het openen van hun blik naar de buitenwereld.
Coaching kan helpen om die balans te bewaren tussen op elkaar gericht zijn en het open stellen voor externe invloeden en nieuwe kansen.
Meer over teamontwikkeling en leiderschap
Tuckman-workshop
Begeleid je team naar de volgende fase
Naast onze teamcoaching bieden wij ook een maatwerk Tuckman-workshop aan, speciaal ontworpen voor managementteams en teamleiders die hun team door de fases van het Tuckman-model willen begeleiden. In deze interactieve workshop leren deelnemers de dynamiek van hun team beter begrijpen en krijgen ze praktische handvatten om hun team door elke fase te leiden, van Forming tot Performing.
Wat kun je verwachten van de Tuckman-workshop?
- Inzicht in teamdynamiek: Begrijp de specifieke uitdagingen in elke fase van teamontwikkeling en leer hoe je jouw team effectief kunt ondersteunen.
- Praktische oefeningen: Door middel van interactieve groepsopdrachten ervaren de deelnemers de verschillende fases en leren ze hoe ze hun team door deze fases kunnen begeleiden.
- Maatwerk aanpak: De workshop wordt afgestemd op de unieke behoeften van jouw organisatie, zodat de opgedane kennis direct toepasbaar is in de praktijk.
Deze workshop is ideaal voor teamleiders en managementteams die:
- Hun team willen helpen door moeilijke fases heen te komen.
- De prestaties van hun team willen optimaliseren en behouden.
- Willen investeren in een sterke en effectieve samenwerking binnen het team.
Ben je benieuwd hoe deze workshop jouw team kan helpen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek, waarin we samen jouw huidige teamdynamiek bespreken en kijken hoe onze Tuckman-workshop kan bijdragen aan het succes van jouw team.
Fase 4: Performing
In deze fase, ‘performing’, ontstaat een team dat echt in staat is om te presteren. Teamleden weten hun talenten in te zetten en zij staan open voor invloeden van buitenaf. Dit komt omdat ze nu niet meer het team moeten beschermen, maar juist willen leren van input van buiten het team.
Performing is in het model van Tuckman de fase van teamontwikkeling waar je als team naartoe werkt, het is de fase waarin teamleden gemotiveerd zijn en het team presteert. In de vierde fase wil je daarom ook zo lang mogelijk blijven, maar binnen elk team vinden er veranderingen plaats. Er kunnen teamleden wegvallen of erbij komen, waardoor het lastig is om deze fase lang vast te houden.
Hoe houd je de prestaties op niveau? Coaching kan je helpen om deze succesfase te verlengen.
Begeleid je team naar blijvend succes
Fase 5: Adjourning
In de laatste fase neemt het team afscheid van een aantal belangrijke teamleden of het hele team valt uit elkaar. De cyclus van teamontwikkeling start dan weer van voor af aan.
Vaak is het zo dat er één persoon afscheid neemt van het team waardoor de teambalans verandert. Dat hoeft niet te betekenen dat het team in de vijfde fase terecht komt. Wat er in de vijfde fase gebeurt, is dat de kern van het team wegvalt. Wanneer de dynamiek in het team daardoor verandert, zit het team in de adjourning fase. Dus wanneer die ene persoon met een prominente rol het team verlaat, kan dat fataal zijn en het team terugbrengen naar de eerste fase.
Veranderingen in de samenstelling van het team kunnen de dynamiek verstoren. Met de juiste begeleiding zorg je ervoor dat het team soepel door deze fase heen komt en weer sterk terugkomt.
Ondersteun je team in tijden van verandering