Perfectionisme

Home » Informatie » Perfectionisme

Perfectionisme en leiderschap

Leiders met perfectionisme. Ze werken erg hard, streven naar het beste en zijn enorm streng voor zichzelf. Perfectionisten stellen hoge eisen aan zichzelf en soms ook aan anderen. Ze willen een hoge kwaliteit en maximaal resultaat leveren. Met veel oog voor detail gaan ze eindeloos door totdat ze helemaal tevreden zijn over het eindresultaat.

Natuurlijk levert dit perfectionistische gedrag in eerste instantie veel succes op. Door te streven naar perfectie doen ze vaak meer dan anderen en leveren kwalitatief goed werk op. Veel leiders hebben juist door hun perfectionisme mooie stappen in hun carrière kunnen zetten en zitten nu op een leiderschapspositie door altijd te streven naar het hoogst haalbare. 

Wanneer zorgt perfectionisme voor problemen? 

Met altijd het beste halen uit jezelf is natuurlijk niets mis. Het is mooi als je goed werk wilt afleveren en je best doet.  Maar als niets goed genoeg is, het nooit klaar is en er altijd nog iets is wat beter kan, dan schiet je door. Dan is het de vraag of perfectionisme je als leider nog steeds iets oplevert.

Wat zijn kenmerken van perfectionisme?

  • Moeite om zaken aan een ander over te laten
  • Altijd kritisch zijn op je eigen werk
  • Fouten willen voorkomen
  • Angst om te falen
  • Feedback voelt als kritiek en doet pijn
  • Vooral zien wat er nog niet goed genoeg is
  • Eindeloos doorgaan om het nog beter te maken

negatieve effecten van perfectionisme

De meeste mensen die perfectionistisch zijn, kennen ook de keerzijden van hun kwaliteit en hebben daar vaak last van. Het is namelijk onmogelijk om alles altijd perfect te doen. Iedereen maakt wel eens fouten. De drang naar onhaalbare perfectie levert dan vooral veel frustratie en stress op.  

Perfectionisme stokt persoonlijke ontwikkeling 

Perfectionisme levert een gevoel van controle op en is daarmee een vorm van zelfbescherming. Wanneer je alles perfect doet, kan het niet misgaan en houd je de touwtjes strak in handen. Vaak slaat dit gevoel van controle door naar een vorm van faalangst. Uit angst voor het verliezen van grip wordt “het grote onbekende” uit de weg gegaan, waardoor de ontwikkeling stokt. En de carrièrestappen die je maakte in het begin van je loopbaan, worden ineens minder vanzelfsprekend.

Perfectionisme en angst

Het verlangen naar controle komt vaak voort uit angst. Angst om iets verkeerd te doen of dat dingen fout gaan. Perfectionisten bereiden zich daarom graag goed voor en vermijden het liefst onvoorspelbare situaties. Dit geeft hen het gevoel dat alles zoveel mogelijk onder controle is. Dat kost veel energie zeker als dat, naast je werk, op meer gebieden in je leven speelt.

Angst om fouten te maken

Perfectionisten doen er alles aan om geen fouten te maken, terwijl dat juist erg leerzaam is. Hierdoor ontwikkel en groei je. Ook al wil je fouten zo snel mogelijk vergeten, onbewust sla je toch op wat je geleerd hebt. Leren en ontwikkelen gaat met vallen en opstaan en fouten maken helpt daarbij. Wanneer je dat als perfectionist lastig vindt en jezelf nauwelijks fouten toestaat, dan sta je uiteindelijk je eigen leerproces en persoonlijke ontwikkeling in de weg.

Perfectionisme als vraagstuk in leiderschapscoaching 

Streven naar perfectie is zinloos. Niemand is perfect en goed is gewoon goed. Streven naar iets wat onhaalbaar is levert uiteindelijk alleen frustratie en angst op. Hoewel je die lat voor jezelf wel wat lager wil leggen en wat meer wil loslaten, maar weet je niet hoe. Als je altijd al die drang naar perfectie hebt gehad, is genoegen nemen met minder makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je er zelf niet uitkomt, dan kan coaching je helpen.

Hoe coaching zorgt voor makkelijker loslaten 

Leiderschap op een meer ontspannen manier, dat vergt zelfinzicht. Tijdens leiderschapscoaching gaan we stap voor stap op zoek waar de behoefte aan perfectie en controle bij jou vandaan komt. Zodra je de oorzaak van je controledrang kent, kun je dit inzicht gebruiken om je anders te gedragen, te oefenen en langzaam leren om de controle los te laten.

Je leert bewust te kiezen, fouten te maken en te ontdekken dat de wereld dan niet instort. En je zult ervaren dat juist het maken van fouten ervoor zorgt dat je nieuwe kansen krijgt. Je gaat jouw kwaliteit beter benutten en leert valkuilen te vermijden. Uiteindelijk ontdek je hoe je ontspannen kunt werken, zonder jouw kwaliteiten als perfectionist te verliezen.

Ontdek hoe jij minder perfectionistisch wordt 

In een kennismakingsgesprek met één van onze leiderschapscoaches kom je erachter waarom coaching voor jou als perfectionist de goede oplossing is. We bespreken welke aanpak het best aansluit bij jouw vraag en hoe jij met behulp van leiderschapscoaching de lat lager kunt leggen zonder dat de kwaliteit die je levert minder wordt.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in…