MBTI

Home » Informatie » MBTI

Wat is MBTI? 

De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is een instrument waarmee je diepgaand inzicht krijgt in je eigen persoonlijkheid. Je krijgt inzicht in jouw persoonlijke voorkeuren en hoe deze samen een deel van jouw persoonlijkheid vormen.

Door het gebruik van MBTI ontstaat daarnaast meer begrip en waardering voor de verschillen tussen persoonlijkheden. Dat helpt je om effectiever samen te werken, beter te communiceren en misverstanden te voorkomen.

  

Waarvoor gebruiken? 

MBTI geeft inzicht in welke voorkeuren mensen hebben. Daarbij beantwoordt het vier vragen: 

1. Waar haal je energie uit ? 

2. Hoe verwerk je informatie? 

3. Hoe neem je beslissingen? 

4. Hoe ga je om met de wereld om je heen? 

Door het goed inzetten van MBTI kun jij jouw prestaties sterk verbeteren. Het zorgt voor meer bewustzijn van je sterke punten en valkuilen. Zo maakt dit instrument het mogelijk om op jezelf te reflecteren en heel bewuste keuzes te maken in de taken en verantwoordelijkheden waar jij je op wilt richten.

Daarnaast geeft jouw MBTI-profiel duidelijkheid over wat jouw stressoren zijn en wat jij het beste kunt doen om stress te voorkomen.

Wat levert MBTI leiders op?

  • Meer inzicht in je eigen persoonlijkheid
  • Bewust keuzes maken voor gedrag dat energie oplevert
  • Beter samenwerken met anderen
  • Een lager stressniveau, door minder energielekken
  • Slimme tijdsbesteding door te kiezen voor je kernkwaliteiten

Hoe wordt MBTI ingezet in een coaching? 

In onze leiderschapscoaching wordt MBTI ingezet om met een nieuw perspectief naar jouw talenten te kijken. Daarnaast legt het de dynamiek bloot die stress kan veroorzaken. Dit geeft aanknopingspunten waar in de coaching verdere verdieping aan gegeven kan worden.

Wij zijn gecertificeerd voor het gebruik de meest uitvoerige MBTI-vragenlijsten. Door het gebruik hiervan krijg jij een zeer diepgaand inzicht in jouw eigen persoonlijkheidsdynamiek.

Naast MBTI gebruiken wij ook vaak het FIRO-B persoonlijkheidsinstrument. Door beiden te combineren kunnen we een compleet leiderschapsrapport opmaken dat inzicht geeft in jouw leiderschap.

Oneigenlijk gebruik

Er zijn strenge eisen voor correct gebruik van MBTI en wij zijn hiervoor gecertificeerd door The Myers-Briggs Company. Helaas wordt het instrument vaak op een verkeerde manier ingezet en dat geeft dit instrument een slechte naam. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat MBTI een zeer valide persoonlijkheidsinstrument is voor het gebruik in een zakelijke context.

Leer MBTI kennen

In een kennismakingsgesprek vertellen wij je meer over MBTI en hoe wij dat in de leiderschapscoaching inzetten om te komen tot duurzame resultaten. Neem hiervoor contact op door te bellen of het onderstaand formulier in te vullen.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in…