Reflectie

Home » Informatie » Reflectie

Wat is reflectie?

Reflectie is het terugkijken, overdenken en zoeken naar de betekenis in wat je hebt ervaren, gedacht of gedaan en daarvan te leren. Om goed te reflecteren en daar ook lessen uit te halen, is het nodig dat je als manager of directeur bewust stilstaat bij wat er in jou omgaat.

Wat levert reflectie op?

Door, door, door! Als leider heb je van die periodes dat je zo druk bent dat je nauwelijks rust hebt. Na zo’n week blijven er vaak één of twee momenten hangen en het hele weekend in je hoofd zeuren. Herken je dit? Diepgaande zelfreflectie zorgt ervoor dat je minder last krijgt van dit soort gedachten. Deze manier van reflecteren gaat verder dan de vraag “wat deed ik nou eigenlijk op dat moment?”.

Diepgaande zelfreflectie zorgt voor rust

Bij diepgaande zelfreflectie denk je op een gestructureerde manier na over vragen als “wat deed ik?”, “wat dacht ik?”, “wat voelde ik?” en “wat wilde ik?”. En naast het focussen op je eigen beleving, denk je ook na over de ervaringen van anderen in deze situatie. Om je vervolgens af te vragen “hoe hangt dit samen met mijn idealen of kernkwaliteiten?”.

Terwijl je bezig bent met het beantwoorden zal je ervaren dat je op lang niet elke vraag het antwoord weet. Bedenk bij jezelf wat dat dan eigenlijk betekent.

Door op deze manier met de vragen te werken, krijg je een genuanceerd beeld van de situatie en ontdek je welke betekenis deze voor jou heeft. Dit zorgt ervoor dat momenten niet langer door je hoofd spoken. Dat levert minder stress en meer rust op.

Waarom is reflecteren belangrijk voor leiders?

Reflecteren is leren en zeer geschikt voor mensen die veel alleen werken en weinig feedback krijgen. Je zult namelijk zelf je leerervaringen moeten creëren en bewust ruimte maken voor je eigen ontwikkeling. Daarbij is reflectie handig en verstandig voor leiders in een ‘eenzame’ positie. Want door de lessen die jij trekt uit reflectie, krijg je meer grip op jouw leiderschap en kun je betere keuzes maken.

Leiderschapscoaching garandeert zelfreflectie

In de waan van de dag is het niet altijd vanzelfsprekend om tijd in te ruimen voor reflectie. Er ligt altijd wel werk op je te wachten en vaak voelt dat urgenter dan het creëren van momenten voor jezelf. Door te kiezen voor leiderschapscoaching maak je met jezelf een duidelijke afspraak; je kiest voor tijd voor zelfontwikkeling.

In gesprekken met je leiderschapscoach zal je merken dat jouw zelfreflectie wordt verdiept door de vragen die je krijgt. Je coach vraagt door op zaken die jij vanzelfsprekend vindt en houdt je daarmee een spiegel voor. In onze coachingstrajecten ontvang je tussen de sessies door ook reflectieopdrachten. Op deze manier bouw je aan de gezonde gewoonte om op regelmatige momenten te reflecteren.

 

Ervaar hoe leiderschapscoaching bijdraagt aan jouw zelfreflectie

Zelfreflectie zorgt dat je bewust lessen haalt uit ‘gewone’ momenten in je werk en leven. Hierdoor leer je bewuster en kun je deze lessen inzetten in jouw leiderschap. In een gratis kennismakingsgesprek ervaar je hoe de vragen van onze leiderschapscoaches bijdragen aan jouw reflectie en hoe je vervolgens aan de slag kunt met de lessen die je hieruit haalt. Vul hieronder het formulier in of bel direct om een afspraak te maken.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in…