FAQ

Home » Informatie » FAQ

Het is logisch dat je vragen hebt over je coachingstraject of als je nog overweegt om te beginnen met coaching bij Leiderschapscoaching.nl. We hebben daarom de antwoorden op de meest gestelde vragen hieronder op een rijtje gezet.

Wat is leiderschapscoaching?

De officiële definitie van coaching is het voeren van zinvolle gesprekken met als doel een duurzame verandering te creëren. Met andere woorden, door coaching krijg jij meer inzicht in jezelf en jouw omgeving. Daardoor groei jij als persoon én als leider.

Wat doet een leiderschapscoach?

In een coachingstraject gaan we samen op zoek naar het antwoord op jouw vraag. Ieder mens en dus ook iedere leider is uniek en daarom is ook ieders vraag om hulp anders. Onze coaches vertellen je niet wat je moet gaan doen, dat bepaal jij zelf. Wel geven ze je nieuwe inzichten, tips en handvatten en dagen je uit om nieuwe dingen in de praktijk uit te proberen. Zodat je uiteindelijk met meer zelfvertrouwen keuzes maakt die voor jou waardevol zijn.

Wanneer ga ik naar een leiderschapscoach?

Veel leiders lopen in hun carrière ergens tegenaan dat ze willen veranderen. Wanneer het niet lukt om de situatie alleen te veranderen en de hulp van vrienden of collega’s is ook ontoereikend, dan is het verstandig om je te laten begeleiden door een leiderschapscoach. Iedereen heeft andere overwegingen om naar een coach te gaan. Maar er is altijd de wens om iets te veranderen, leiderschapscoaching kan jou daarbij helpen.

Wat is het doel van leiderschapscoaching?

Onze leiderscapscoaches ondersteunen je bij het vergroten van jouw persoonlijke en professionele kwaliteiten en helpen bij het in gang zetten van de verandering die jij voor ogen hebt. Leiderschapscoaching leidt tot meer zelfinzicht en daardoor kun jij beter kiezen voor wat voor jou het beste is. Doordat je inzicht hebt in de vaste patronen die jou in de weg zitten, voorkom je dat je in oude valkuilen stapt. Je hebt grip op je leiderschap doordat je uitdagingen bekijkt vanuit verschillende invalshoeken. Daarbij maak je bewust gebruik van jouw sterke eigenschappen. Je accepteert wat je niet kunt veranderen en ervaart zo minder stress.

Wat is de meerwaarde van leiderschapscoaching?

Leiderschapscoaching zorgt voor betere leiders die ontspannen en met plezier werken. En doordat zij lekker in hun vel zitten en beter presteren, wordt uiteindelijk de hele organisatie daar beter van. Goede leidinggevenden zijn een voorbeeld voor anderen, hebben zelfkennis en kijken met regelmaat kritisch naar hun eigen rol. Jouw persoonlijk succes én dat van het team hangt af hoe jij als leider in staat bent het beste uit jezelf en anderen naar boven te halen. Om positieve en duurzame verandering te bereiken is het in de eerste plaats belangrijk om aan je eigen groei en ontwikkeling te blijven werken. Zodat jij als leider je kwaliteiten volledig kan benutten en daardoor ook anderen kunt helpen hetzelfde te doen.

Waarom een coach van Leiderschapscaoching.nl?

Wat ons als coaches onderscheidt van anderen is onze brede én diepgaande kennis over leiderschap binnen organisaties. De theoretische kennis vanuit onze studies combineren wij met jarenlange managementervaring. Hierdoor weten wij in welke dynamiek leiders dagelijks zitten. We kennen de complexe uitdagingen uit de praktijk en kunnen ons goed inleven. Hierdoor kunnen we in de breedte meedenken, snel verbanden leggen en geven leiders praktische handvatten om verder te komen. Onze kennis en expertise zetten we in om leiders optimaal te ondersteunen bij het waarmaken van hun persoonlijke en professionele doelen.

Voor wie is leiderschapscoaching geschikt?

In iedere fase van een loopbaan is leiderschapscoaching een waardevolle aanvulling. Voor startende leiders ligt tijdens coaching de nadruk op het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Terwijl leiderschapscoaching zich bij meer ervaren leiders en executives vaak richt op de strategisch kant van leiderschap. Maar veel vaker zijn de vraagstukken die aan bod komen bij coaching niet gebonden aan leeftijd of ervaring, maar hebben ze te maken met persoonlijke uitdagingen en ontwikkelvragen. 

Moet mijn coachvraag al duidelijk zijn?

Niet voor iedereen is het vanaf het begin al duidelijk op welke vlakken verbetering gewenst en mogelijk is. In eerste instantie weet je dan nog niet wat je coachvraag is, maar merk je wel dat het niet lekker loopt. In dat geval nemen onze coaches in de eerste coachingsgesprekken voldoende tijd om samen met jou te bepalen wat jouw specifieke coachingsvraag is en welk resultaat jij uiteindelijk wilt behalen. Dat is belangrijk want alleen door coaching gericht op jouw persoonlijke doelen, leg je een duurzame basis voor jouw verdere ontwikkeling. 

Wat betekent het dat een coach is aangesloten bij de NOBCO?

Al onze coaches zijn lid van de Nederlandse Beroepsorde van Coaches (NOBCO), omdat ze hun vak als leiderschapscoach serieus nemen. De Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) is de grootste beroepsorganisatie van professionele coaches in Nederland. Ruim 2000 coaches hebben zich bij NOBCO aangesloten en staan voor kwaliteit en professionaliteit in hun vak. Zij werken permanent aan hun ontwikkeling door deel te nemen aan workshops, trainingen en opleidingen. Ook evalueren we ons werk tijdens intervisie met vakgenoten en werken zo verder aan onze professionele groei.

Is coaching vertrouwelijk?

De coachingsgesprekken zijn vertrouwelijk en wat besproken wordt blijft tussen jou en je coach. Wanneer een werkgever of opdrachtgever informatie wil over het coachingstraject, verwijzen we voor de inhoud door naar jou. Wel kan jouw coach de werkgever of opdrachtgever informeren over het proces. Bijvoorbeeld wanneer en hoe vaak jij en je coach afspreken en onder welke voorwaarden. Het is mogelijk om de coaching af te ronden met een driegesprek, waarin we gezamenlijk met je leidinggevende een actieplan maken voor het vervolg.  

Hoe lang duurt een coachingstraject?

Een coachingstraject bestaat uit 6 tot 8 gesprekken en duurt gemiddeld een half jaar. Hoe vaak en wanneer we gesprekken hebben, hangt van jou af. Afhankelijk van jouw persoonlijke behoefte is het mogelijk om het traject te versnellen of te vertragen. Daar maken we samen steeds opnieuw afspraken over. Je hoeft dus geen maanden bezig te zijn met een coachingstraject en je ziet al snel resultaat.

Hoeveel tijd investeer ik in coaching naast de coachgesprekken?

Ook buiten de coachingsgesprekken van anderhalf uur ga je tijd investeren in jouw persoonlijke ontwikkeling. In de coachingsgesprekken maken wij gebruik van wetenschappelijk gevalideerde persoonlijkheidsvragenlijsten. Deze online vragen vul je voorafgaand aan het coachingsgesprek thuis in. Om de effectiviteit van individuele coachtrajecten te meten, maken we gebruik van een online evaluatie instrument. Het meet het rendement van jouw coachingstraject. Vooraf, tijdens en na het coachingstraject zal je coach je vragen om deze monitor in te vullen. Ook kan je huiswerkopdrachten meekrijgen om te oefenen in je dagelijks leven. Zo ben je ook tussen de coachingsessies actief aan de slag met jouw ontwikkeling.

Wordt coaching vergoed?

Vaak betaalt de werkgever het coachingstraject. Als duidelijk is wat jouw wensen voor coaching zijn, maakt je coach een voorstel met een offerte die je voorlegt aan je leidinggevende. Heeft je werkgever geen budget voor een coachingstraject, of wil je je werkgever liever niet betrekken? Dat betekent nog niet dat je alles zelf moet betalen. In de meeste gevallen wordt leiderschapscoaching door de belastingdienst gezien als studiekosten en is een coachingstraject aftrekbaar van de belasting.

Wat kan ik verwachten van het gratis kennismakingsgesprek?

We kiezen ervoor om altijd te beginnen met een vrijblijvend kennismakingsgesprek van een uur. Zo kunnen jij en je coach elkaar beter leren kennen en is er ruimte om te onderzoeken wat jij nodig hebt in een coachingstraject. Als er een klik is, sturen we je een voorstel en kunnen we een vervolggesprek plannen.

Waar vindt coaching plaats?

Onze coaching vindt plaats in een historisch pand in het middeleeuwse centrum van Zaltbommel. Zaltbommel ligt aan de A2, halverwege Utrecht en Den Bosch. Onze onlangs gerenoveerde locatie op Omhoeken 1 is een inspirerende plek met een ontspannen en informele sfeer. Het is een plek waar wij ons thuis voelen en waar we op ons gemak zijn. We hopen dat jij hetzelfde voelt als je bij ons binnenstapt.

Wij geloven dat een omgeving waarin je je prettig voelt, ervoor zorgt dat je je beter kunt concentreren en dat het makkelijker is om aan je eigen ontwikkeling te werken. Deze werksfeer zorgt ervoor dat wij als coaches beter presteren en ook onze klanten het beste uit zichzelf kunnen halen. Zo draagt ook onze locatie bij aan het succes van jouw coachingstraject.

Staat jouw vraag er niet bij?

Neem dan contact met ons op. Dat kan door ons te bellen 0418-645788, mailen info@emmydevrieze.nl of vul het contactformulier in op de contactpagina van deze website. In alle gevallen krijg je binnen een werkdag een reactie van ons terug. Of kom langs als je in de buurt bent. Je bent van harte welkom en de koffie staat altijd klaar!