Organisatiepsychologie

Home » Inspiratie » Organisatiepsychologie

Wat is organisatiepsychologie?

Organisatiepsychologie gaat over de relatie tussen mens en werkomgeving. Dan hebben we het dus over het samenspel van een medewerker met de organisatie, het team of collega’s. Persoonlijkheid speelt een belangrijke rol bij werk, dus dat wordt hier ook in meegenomen.

Waarom organisatiepsychologie voor leiders?

Mensen en organisaties zijn geen robots. Ze zijn niet altijd voorspelbaar of logisch. Ze houden zich niet altijd aan hun functiebeschrijving, gaan van een hoger salaris niet harder werken en bij samenwerkingen kan er een hoop mis gaan.

organisatiepsychologie

Als goede leider is het daarom heel belangrijk om inzicht te hebben in de psychologie van de mensen met wie je werkt. Je moet bijvoorbeeld weten hoe je mensen motiveert, wat groepsdynamiek inhoudt en hoe je anderen kunt overtuigen. Met deze kennis kun je analyseren wat er in een organisatie gebeurt, bepalen wat een goede aanpak is en effectief resultaten boeken.

5 Belangrijkste onderwerpen voor leiders 

Let wel op!

Het risico voor leiders bij het opzetten van een organisatiepsychologische bril, is dat ze hem niet meer afzetten. Let er op dat je niet in één theorie of model blijft hangen. Immers, het werken in organisaties heeft veel verschillende aspecten die nooit door slechts één referentiekader afgedekt kunnen worden.

Een goede leider laat zich inspireren 

  • Om alle leiders van Nederland en België te inspireren en te ondersteunen hebben wij een hele hoop inspirerende artikelen en quotes over leiderschap voor jou beschikbaar.
  • Daarnaast verzorgen wij gratis webinars, is er het boek, een YouTube-kanaal en zijn er podcasts beschikbaar over ons favoriete onderwerp: goed leiderschap.
  • Ook kun je er voor kiezen om je in een persoonlijk coachingstraject te laten inspireren door een van onze ervaren leiderschapscoaches