Coachend leidinggeven

Home » Inspiratie » Coachend leidinggeven

Wat is coachend leidinggeven? 

Coachend leidinggeven is een stijl van leidinggeven waarbij je als leider veel coachende gesprekken voert met je teamleden. Het doel van die gesprekken is om mensen te stimuleren in hun persoonlijke ontwikkeling, zodanig dat zij beter gaan presteren en organisatiedoelen gerealiseerd worden.

Dit betekent dat coachend leidinggeven doelgericht is en altijd gekoppeld is aan organisatiebelangen en ieders rol binnen die organisatie. Het is dus veel meer dan alleen maar ervoor zorgen dat mensen lekker in hun vel zitten.

Waarom is het belangrijk? 

Als goede leider is het je verantwoordelijkheid om je teamleden te ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling. Dit verloopt het beste wanneer je regelmatig coachende gesprekken voert. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld in een werkoverleg een onderdeel toe te voegen wat een coachend karakter heeft en op die manier een geheel team stimuleren in hun ontwikkeling. Doordat je je team helpt te groeien, versterk je hun prestaties en op die manier lever je een positieve bijdrage aan de gehele organisatie.

Goed coachend leidinggeven

Om op een goede manier coachende gesprekken te voeren, moet je als leider een aantal randvoorwaarden creëren.

  

1. Helderheid over insteek van het gesprek 

Zorg dat het duidelijk is dat er een coachend gesprek gevoerd wordt. Zo weet je zeker dat er aan beide kanten helderheid is over de insteek van het gesprek. Dat jullie gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling en dat de ander iets leert. 

2. Een veilige omgeving 

Een coachingsgesprek moet in een veilige omgeving plaatsvinden. Het kan dat jouw teamlid emoties toont zoals verdriet of boosheid en het is dan van belang dat de omgeving waarin dit gebeurt, veilig is. Tijdens het gesprek moet je niet gestoord worden door anderen, het is belangrijk dat privacy gewaarborgd wordt. Daarnaast is het ook af te raden het gesprek te voeren wanneer iemand onder hoge (tijds-)druk staat. Let op, veilig is iets anders dan comfortabel! Je moet soms een spiegel voorhouden en dingen benoemen die de ander misschien niet wil erkennen. Dat is dus voor beide partijen niet altijd comfortabel. 

  

3. Wees moedig

Wanneer je moedig bent, durf je ook te kijken naar de dingen die minder mooi zijn, dingen die eng of confronterend zijn. Als coach of coachend leidinggevende, heb je de taak om moed te creëren. Moed gaat onder andere over jezelf openstellen voor het onverwachte. Coaching gaat nooit volgens plan en het is niet altijd comfortabel, niet alleen de ander maar ook jij als coachend leider moet je daarvoor openstellen. Wanneer je je moedig voelt en vooral wanneer je moed uitstraalt, dan nodig je je gesprekspartner ook uit om moedig te zijn.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in…