Authentiek leiderschap

Home » Inspiratie » Authentiek leiderschap

Wat is authentiek leiderschap? 

Authentiek leiderschap is het leiderschap dat jij toont als je als leider helemaal jezelf kunt zijn. Oftewel, wanneer je als mens authentiek bent en je ook op die manier je leiderschap invult. Dat betekent niet dat je onaangepast bent. Nee, deze leiderschapsstijl betekent dat je rekening houdt met de omstandigheden en de mensen om je heen, maar dat doe je vanuit jouw persoonlijke kernwaarden, kwaliteiten en behoeften. Vanuit die zaken die jou als leider uniek maken.

Leiderschapscoaching.nl | Emmy de Vrieze | persoonlijke ontwikkeling

Waarom is authentiek leiderschap belangrijk? 

Er is niet één soort gedrag dat hoort bij goed leiderschap, want elke persoonlijkheid en iedere context is natuurlijk anders. Daarom kun je wel in een boekje lezen op welke manier je je moet gedragen om leiderschap te tonen, maar dan ga je voorbij aan wie jij als persoon bent en hoe jouw werkomgeving en team eruit zien. Als je dat toch probeert zul je ervaren dat je niet effectief bent en dat het je veel energie kost. Want als je jezelf in een mal stopt die niet erg goed past, dan gaat het knellen.

Randvoorwaarden voor succes 

Om op een succesvolle en authentieke manier de impact te maken die jij als leider wilt hebben, is het belangrijk dat je jezelf kent. Dat je weet wat jou uniek en effectief maakt en wat er voor jou nodig is om je persoonlijke waarden een goede plek te geven in jouw leiderschap. Alleen dan kun je bewuste keuzes maken in waar jij je tijd en aandacht aan wilt geven en op welke manier je dat gaat doen.

Meer authentiek leiderschap tonen 

Wanneer je het gevoel hebt dat je als leider te vaak een toneelstukje opvoert, je niet kunt voldoen aan de verwachtingen van anderen of dat je werk je nu te veel energie kost, dan kan het zijn dat je meer authentiek leiderschap moet gaan laten zien. Maar je gedrag aanpassen gaat niet altijd even makkelijk. Je hebt bepaalde gewoontes en ook de mensen om je heen zijn dingen van je gewend. Om hier aan te werken, kun je overwegen om een leiderschapscoach in te schakelen. Wij helpen jou bij het aanleren van nieuw gedrag, ermee te oefenen en ingesleten gewoontes te veranderen. Zodat jij vanuit jouw sterke kanten de leider wordt, die je wilt zijn.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in…