Werkblad: CIRKEL VAN INVLOED EN BETROKKENHEID

 

Onze hersenen zijn de hele dag bezig met het verwerken van informatie. Dat gaat meestal goed. Maar soms is het te veel en ervaar je drukte of stress. Dan is het verstandig om te bekijken aan welke zaken je veel tijd en aandacht besteed.

 

Invloed

De cirkel van invloed en betrokkenheid is een model van Stephen Covey dat wij veel gebruiken bij leiderschapscoaching. In de cirkel van invloed bevinden zich de zaken waar jij controle over hebt en waar je invloed op kunt hebben. Dat zijn bijvoorbeeld jouw gedachten, mindset en gedrag.

 

Betrokkenheid

De cirkel van betrokkenheid gaat over datgene waar je iets van vindt, maar geen invloed op hebt. Dat is bijvoorbeeld het gedrag van anderen, de omstandigheid van de situatie, het leven in het algemeen. Eigenlijk betreft dit alles om je heen waar je wel iets van vindt, maar waar je niets aan kunt veranderen.

 

Bepaal jouw focus

Met behulp van de cirkel van invloed kun je bepalen waar jij je aandacht en energie aan wilt geven. Het helpt je bij het stellen van prioriteiten en kan er voor zorgen dat je meer grip op je leven gaat ervaren.