kerst

Home » kerst

Is jouw leven in balans?

Weet jij waar het nog niet lekker loopt, of heb je geen idee?

Het Levenswiel is een instrument om te kijken waar persoonlijke ontwikkeling in jouw leven mogelijk is. Vul het Levenswiel in en ontdek waar jij op dit moment tevreden over bent én wat je nog wilt verbeteren. Aan de vorm van het ingekleurde wiel zie je of jouw leven in balans is en waar je nog winst kunt behalen. Met dit inzicht kun je andere keuzes gaan maken, nieuwe doelen stellen en bepalen waar jij volgend jaar wilt staan!

Natuurlijk kun je het Levenswiel ook voor je organisatie invullen. Neem dan de verschillende onderdelen van je bedrijf  als “levensgebied” en kijk of jouw bedrijf in balans is. Of ontdek waar ook daar nog ruimte is voor ontwikkeling in het nieuwe jaar.

De levensgebieden

Een levenswiel wordt in coaching gebruikt om de balans tussen verschillende gebieden in je leven te beoordelen. Er bestaan verschillende varianten, maar meestal worden deze acht levensgebieden  in het wiel weergegeven:

 • Liefde
 • Carrière
 • Vrije tijd
 • Fysieke leefomgeving
 • Persoonlijke ontwikkeling
 • Geld
 • Gezondheid

Het Levenswiel in drie stappen

 • Stap 1: invullen
 • Stap 2: reflectie
 • Stap 3: actie

Stap 1: invullen

Geef jouw tevredenheidsscore voor elk levensgebied. Ga bij jezelf na welk cijfer tussen nul tot tien je geeft aan iedere categorie en kleur dat aantal in op jouw Levenswiel.

Bij het bepalen van de score kun jezelf de volgende vragen stellen:

 • Hoe tevreden ben ik over dit levensgebied?
 • Geeft dit levensgebied mij energie?
 • Of is dit een gebied in mijn leven wat juist energie kost?

Stap 2: Reflectie

Na het invullen van alle scores, is het levenswiel voltooid. Is jouw Levenswiel mooi rond en in balans? Of verschillen de scores tussen de levensgebieden zo erg dat je toch veel deuken in je wiel ziet? Vooral het laatste zie je bij veel mensen en is volkomen normaal.

Het ingevulde Levenswiel is een momentopname en maakt je bewust over hoe je je voelt over de verschillende gebieden in je leven. Door goed te kijken naar de scores die je hebt gegeven, krijg je inzicht op welke gebieden je echt gelukkig bent en welke misschien meer aandacht moeten krijgen om je meer in balans te voelen.

Score

8 – 10: zeer tevreden, goed om dit te behouden, wat is daar voor nodig?

5 – 7: redelijk tevreden, hier is ruimte voor verbetering, weet je hoe?

0 – 4: niet tevreden, dit vraagt om meer aandacht, wat zou de eerste stap zijn?

Lage scores zijn niet erg, dit zijn met name de gebieden die je kan gaan onderzoeken en waar veel winst valt te behalen. De sleutel is om het evenwicht te vinden en te kijken wat voor jouw werkt. Dat hoeft niet altijd te betekenen dat het levenswiel helemaal in balans is. Maak vooral keuzes die belangrijk zijn voor jouw persoonlijk? Als je dat weet kun je bepalen welke acties je kunt ondernemen voor een meer evenwichtiger leven.

Stap 3. Actie

Het Levenswiel is een erg praktische oefening omdat je meteen inzicht krijgt op de gebieden waarop je actie kunt ondernemen. Op basis van je onderzoek in stap 2 weet je waar het op dit moment wringt en op welke gebieden je wilt verbeteren. Maak daarvoor een plan met concrete stappen die je kan uitvoeren. Maak de stappen in het begin zeker niet te groot. Met elke dag een stapje kom je ook een heel eind en het voorkomt dat je al afhaakt voordat je begint.

Plan ook steeds een moment in om te reflecteren hoe het gaat. Vul na een maand of een half jaar jouw Levenswiel nog eens in en ontdek of het wiel nog steeds hetzelfde is of dat er zijn al kleine verschuivingen te zien zijn.

Het kan wel een tijdje duren voordat je jouw levenswiel in balans hebt, dat vraagt dus om doorzettingsvermogen. Hou dus vol en accepteer dat veranderingen soms tijd nodig hebben. Heb je hulp nodig bij het veranderen van jouw Levenswiel, onze leiderschapscoaches helpen je graag.